Zwarte sneeuw

Samenvatting

Het boek begint als Emma en haar familie uit hun boerderij worden gezet, omdat ze de pacht niet kunnen betalen. Ze vertrekken naar Kerkrade om daar in de mijn te gaan werken. Als ze daar aan komen staat er een huis leeg waar ze in trekken. De volgende dag gaan Emma, haar vader en haar twee broers naar de mijn. Ze is bang dat ze haar hele leven in de mijn moet blijven werken. Later gaat haar broer Volkert naar de stad, omdat hij het zat is te werken in de mijn. Hij belooft om regelmatig geld te sturen, maar ze horen niks meer van hem. Een hele tijd later wordt de mijn geïnspecteerd door de hoge heren. Rudolf de zoon van een landeigenaar is er ook bij. Emma laat hem zien hoe het er in de mijn echt aan toe gaat en gaat met hem naar een afgelegen gang. Een stuk van de gang stort in en ze zitten opgesloten. Ze worden uiteindelijk gered. Ze blijft contact houden met Rudolf en ze krijgt soms dingen mee, zoals schoenen of kolen voor in de winter. De andere dorpelingen worden daardoor wel steeds argwaanender. Nog een tijd later is er een overstroming in de mijn waardoor Tom haar broer is verdronken. Ook Emma vertrekt net als haar broer naar de stad en werkt daar als dienstmeisje bij de oom en tante van Rudolf. Ze heeft het daar best goed en ze komt Volkert weer tegen. Hij zwerft gewoon rond in de straten en werkt dan weer hier en dan weer daar. Rudolf is fotograaf geworden in de stad. Jean Pustjens, het hoofd van de krant ‘Le courant de Maastricht’ vraagt aan Emma of ze haar verhaal wil vertellen over het werk in de mijn. Door dat artikel wordt ze ontslagen door de familie waar ze werkt en neemt Jean haar aan. Ze leert daar ook schrijven. Op het laatst nodigt Rudolf haar uit om naar de tentoonstelling van zijn foto’s te komen kijken en daar ziet ze een foto van haar zusje Sofie die met tranende ogen bij de kolenberg staat….

Hoofdpersonen

Emma: Hier draait het hele verhaal om.

Sjeng Mullenders: De vader van Emma. Een man die hard voor zijn geld wil werken en heel erg eerlijk is.

Annekatrien Mullenders: De moeder van Emma. Een eerlijke en aardige vrouw die goed met alle mensen kan opschieten.

Volkert: De broer van Emma. Een jongen die, Die geen blad voor de mond neemt.

Tom: Het jongste broertje van Emma. Overlijdt al als hij 10 jaar oud is.

Jef: Een jongen uit de mijn waar Emma mij samen werkt en goede vriend.

Rudolf Brandenburg: De zoon van een van de landeigenaren. Hij komt dus uit een rijke familie maar is nooit te beroerd om een hand uit te steken.

Meneer en mevrouw Van Merckelbach: de oom en tante van Rudolf. Emma werkt bij hen.

Jean Pustjens: De journalist die Emma’s verhaal in de krant plaatst en waar ze later ook gaat werken.

Keube: Een oudere man die lampen uitdeelt aan de mensen die de mijn in gaan. Hij raakt redelijk goed bevriend met Emma. En sterft waar zij bij is.

Mening

Ik vond dit een leuk boek met veel wendingen, zoals dat ze fotomodel kon worden ze in een mijn kon werken of de prostitutie in kon. Ik vond het ook een spannend boek.

Auteur

Simone van de Vlugt werd geboren op 15 december 1966 in Hoorn. Al heel jong begon ze met schrijven. Op haar achtste scheef ze al verhaaltjes en maakte daar een omslag omheen zodat het net een echt boek leek.

De moeder van een vriendinnetje had een typemachine die ze mocht gebruiken en vanaf dat moment leek het alsof ze daar woonde. Totdat ze van haar ouders een eigen typemachine kreeg. Dat was haar grootste wens.

Vanaf zat moment zat ze altijd op haar kamer verhalen te typen. En op haar dertiende stuurde ze een zelfgeschreven boekje naar een uitgever. Die moedigde haar aan om vooral zo door te gaan. Voor Simone was het toen wel duidelijk, zijn wilde schrijver worden. Het leek haar onmogelijk. Maar ze bleef verhalen verzinnen die ze opschreef. Ze las veel, leerde veel, en werd steeds beter. Door school en haar studie, een lerarenopleiding voor lerares Frans en Nederlands kwam er een tijdje niet zoveel van schrijven. Maar toen ze de studie had afgerond besloot ze een poging te doen tot het schrijven van een historische jeugdroman. En het lukte.
Vanaf dat moment beschouwde ze zichzelf als schrijfster, en ging ze door met schrijven (van historische romans die over zeer uiteenlopende onderwerpen gaan, ver terug in de tijd). Voor de klas staan om les te geven is er nog nooit van gekomen, maar zo zegt ze: “ik houd wel elke week lezingen over mijn boeken voor allemaal verschillende klassen”.

Simone woont met haar echtgenoot, Wim van der Vlugt, haar dochter Esmee Sophie en haar zoontje Friso in Alkmaar. En haar plannen voor de toekomst? Gewoon lekker doorgaan met haar leven zoals het nu is.